De natuur rond Antalya // meer dan je denkt!

Antalya is één van de meest populaire toeristische badplaatsen van Turkije. Antalya en de omliggende steden en dorpen kennen allemaal zeer grote toeristische resorts die opgebouwd zijn om het toerisme in Turkije te bevorderen. Veel mensen blijven tijdens de vakantie op het strand liggen, of komen niet of nauwelijks buiten het resort. Dat is jammer, want Antalya heeft veel meer te bieden dan alleen resorts, winkelstraten en kunstmatig aangelegde zwembaden.

Natuurgebieden rond Antalya

De mooie witte stranden met mooie blauwe zee trekken is een cliché voorbeeld van de prachtige natuur rondom Antalya. Veel toeristen komen hier naartoe om dagen te zonnen en te bruinen aan de Turkse Rivièra. Wat minder mensen weten is dat er rond Antalya diverse natuurparken liggn. De indrukwekkende Düden watervallen in Lara zijn de bekendste watervallen uit de omgeving. Dit is het uiteinde van de Düden rivier, die hier vanaf veertig meter hoog de zee in stort. De Düden rivier stroomt letterlijk door de stad Antalya, langs het vliegveld van Antalya. Hij stroomt vanaf de bron (in het Taurusgebergte) zowel ondergronds als bovengronds door de bergen. De stroomsnelheid van de rivier is daardoor relatief hoog. De watervallen zijn een officieel natuurgebied.

Flora en fauna bij Antalya

De flora en fauna van de omgeving van Antalya zijn als Nederlander ook indrukwekkend. Er zijn prachtige olijfbomen, pijnbomen en kleurrijke bloemen te vinden. Je kunt het beter bekijken in het Atatürk park of in het Karaalioglu Park. Daar doorheen lopen berggeiten, herten. In het water kun je heel veel verschillende soorten vissen zien. Af en toe zijn er zelfs dolfijnen te spotten.